Interview Glen Mulcahy 

Verrast worden door de geheimen van je eigen telefoonEen item van A tot Z. Gefilmd met je mobiele telefoon of fotocamera. Hoe doe je dat en wat zijn de valkuilen? Glen Mulcahy weet er alles van, hij is hoofd innovatie en techniek bij de Ierse publieke omroep RTE en video- en mojo (mobile journalism)-trainer. Op de ROOS Dagen leidt hij een training van een dag op woensdag 12 maart. Een dag later geeft hij een aantal korte presentaties. “Cursisten komen sceptisch binnen en gaan opgewonden weer weg.”

Zeven jaar reist Mulcahy nu als trainer door Europa. Niet alleen binnen zijn eigen Ierse omroep leidt hij journalisten op, ook bij bijvoorbeeld de BBC en omroepen in heel Europa. Betoverd door de snelheid van de techniek. “De veranderingen gaan zo snel. Ik vind het fascinerend om dat bij te houden”, vertelt hij via Skype. Met de mojo training die hij tijdens de ROOS Dagen gaat geven is de Ier nu twee jaar bezig. “Deze techniek is nog maar 2,5 jaar mogelijk. Eerder waren er geen telefoons die dit technisch aankonden.” 

Een, drie of vijf dagen. Dat is de lengte van de mojo trainingen die Mulcahy geeft. Wat kunnen de cursisten verwachten van de eendaagse training zoals die in maart in Ermelo? “Ze leren de potentie te zien van de mobiele telefoon. Komen veel over het apparaat te weten. Je zult zien dat zelfs de meest sceptische cursist aan het eind van dag verrast is over de mogelijkheden van de telefoon.” De Ier laat tijdens de trainingsdag voorbeelden zien die volgers van de vijfdaagse cursus maakten. “Maar ook de cursus van een dag is op de praktijk gericht. Je leert de basis. De basis van fotografie, de basis van het nieuwe filmen, het in beelden denken.” De trainer geeft toe dat oog voor techniek en aanleg kan helpen om echt goed te worden, maar zegt dat de cursus voor iedere journalist toegankelijk is. 

Mulcahy is de eerste om te erkennen dat er ook nadelen zitten aan het filmen met een mobieltje. Hij noemt er drie: “De batterij is snel leeg. Dat is een handicap. Verder kan je niet optimaal inzoomen en is de opslagruimte beperkt. Maar mijn insteek is dat als je weet wat de zwakheden van het apparaat zijn, je kunt leren daar omheen te werken.” Want de voordelen wegen voor hem zwaarder. “Je hebt em altijd bij je. Niemand leeft bijna meer zonder z'n mobiele telefoon. Verder is het een goedkope manier van filmen en als laatste is het een persoonlijk bezit. Journalisten voelen zich ermee verbonden, voelen zich er verantwoordelijk voor.”


Maar gaan de omroepen items gedraaid met een telefoon ook gebruiken? Het gebeurt wel, kijk maar naar deze twee voorbeelden van de omroep van Mulcahy. “Wat je nu ziet dat de beelden vooral gebruikt worden als 'run and gun'. Snel even wat beelden maken en die gauw online zetten. Geen hele items maar shots. Mijn ideaal is dat er complete verhalen met de telefoon gemaakt gaan worden. Maar je kunt omroepen niet dwingen dat te gaan doen. De tijd zal het leren.”


De Ierse opleider kijkt uit naar zijn twee dagen in Nederland. Vorig jaar was hij er ook, toen met enkel presentaties en nu dus met een heuse trainingsdag, die hij samen met Karol Cioma geeft. Een unieke kans voor omroepmedewerkers om hun skills uit te breiden en kennis te vergaren over mobile journalism. Mulcahy hoopt op een grote opkomst: “Ik hoop dat ik de obstakels die journalisten zien als ze alleen met hun telefoon op pad gaan, kan wegnemen. Mijn ervaring na al die cursussen die ik heb gegeven in Europa is dat cursisten gemotiveerd de deur uit gaan. Vol energie om zelf met hun telefoon aan de slag te gaan.”