(foto: Eric Brinkhorst) 

Interview Ronald Brouwers en Maikel Coomans  

Do's and don'ts bij breaking news

Door Margriet van der Zee 


Bij calamiteiten en incidenten stemt het publiek massaal af op de regionale zenders of zoekt informatie op de omroepsite. Hoe kan de omroep de inwoners van de regio dan het best bedienen en informeren? Tijdens de ROOS Dagen gaven Maurice de Heus (L1), Simen Klok (Omroep Gelderland) en Maikel Coomans (RTV Rijnmond) tips, die terug te lezen zijn op de site. Ronald Brouwers, expert in crisiscommunicatie, adviseur voor regionale omroepen en oud adjunct-hoofdredacteur van RTV Rijnmond, geeft zijn visie in deze nieuwsbrief aangevuld met de ervaringen van verslaggever Maikel Coomans.


Zo snel mogelijk streamen op internet bij breaking news

Hoe ga je als regionale omroep om met een calamiteit? Wat zijn de do's and don'ts bij breaking news? Wanneer ga je live? Allemaal vragen waarop Ronald Brouwers en Maikel Coomans de antwoorden weten. Brouwers: “Rampenzender zijn bij een calamiteit is je legitimatie als regionale omroep.” 

 “Wisselend”, is het antwoord van Ronald Brouwers op de vraag of alle omroepen goed voorbereid zijn op een calamiteit in hun regio. “De meeste hebben hun zaakjes goed voor elkaar, maar er zijn ook omroepen waarbij nog meer geregeld kan worden. Dat is een belangrijk deel van je succes als calamiteitenzender; investeren. Ken de mensen, maak contact. Ga langs bij grote bedrijven in je regio, snuffel binnen de organisaties, maar laat de mensen ook bij jou over de vloer komen. Laat ze een dag meekijken op de nieuwsredactie. Op die manier win je vertrouwen en weet je wat je aan elkaar hebt.” Dat is ook het punt van verslaggever Maikel Coomans, die vaak met zijn neus vooraan staat als er een crisissituatie in het gebied van RTV Rijnmond is. “Zorg dat je contacten goed zijn, dat is al het grootste deel van het werk. Zorg dat de hulpverleners weten wie je bent.”

Coomans was aan het werk tijdens grote incidenten als de Moerdijkbrand en de brand op het rangeerterrein in Kijfhoek. “Je weet nooit wat je te wachten staat als er een melding komt. Je gaat meestal met het idee 'ach even kijken, je weet het nooit'. En voor je het weet ben je live op de zender en stream je via internet de beelden door.” Daarom is de les van Coomans ook; neem alles mee zodat je op het ergste voorbereid bent. “Ik heb al m'n apparatuur bij me en mijn advies is; begin meteen met streamen op internet. Mensen willen toch geïnformeerd worden. Dat is ook je taak als regionale omroep. Het wordt van je verwacht dat je erbij bent als zender.” 

Iets dat Brouwers onderschrijft. “Mijn advies is altijd: ga snel rijden, ook al weet je nog niet precies wat er aan de hand is. Formeer een team op de redactie, stel een verantwoordelijke aan voor radio, tv en online en zorg dat je zo snel mogelijk de impact kan aangeven aan je publiek. En stream inderdaad zo snel mogelijk. Ook is het zaak zoveel mogelijk gebruik te maken van sociale media. Laat tweets op je site zien van betrouwbare organisaties en gebruik die informatie ook in je live-berichtgeving.”

Dat zijn dus zaken die je wel moet doen als omroep. Don'ts zijn er ook weet Coomans. “Niet speculeren over zaken die je via sociale media leest. Houd het wel bij, zodat je weet wat er speelt.” Maar zorgen dus dat je niet uit de bocht vliegt. Dat geldt ook voor de manier waarop je verslag doet. “Probeer te beschrijven. Kijk goed naar het gedrag van hulpverleners, daar kan je zoveel uit afleiden. Zorg dat je geen paniek overbrengt en noem geen feiten die je niet gecheckt hebt.”


Of zoals Brouwers het gekscherend zegt: “de doden en gewonden komen morgen wel. Belangrijkste is dat je je doelgroep niet uit het oog verliest. Niet meteen aankomen met oorzaak, gevolg en schuld maar wat betekent het voor Mien die drie hoog achter woont? Kan ze vannacht wel thuis slapen door de grote brand in de buurt? Denk aan wat de luisteraar wil horen en wat de kijker wil zien. Vergeet niet dat het publiek informatie verwacht van de regionale omroep.”

De publieke regionale omroep kiest ervoor om zowel voor radio als voor
televisie als on-line de calamiteitenfunctie op te pakken, zo staat in het Toekomstvenster op de publieke regionale omroep .  Brouwers: “Het is belangrijk dat omroepen blijven investeren. In de contacten en in de convenanten. De meeste hebben het convenant met de Veiligheidsregio ondertekend en daar stopt het dan. De afspraken moeten verder gaan en het allermooist zou zijn als er na een calamiteit niet alleen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk wordt geëvalueerd. En onderschat het belang van deze functie niet, want rampenzender zijn bij een incident is belangrijk voor je publiek.”